Marko Tuovinen
Musiikilla on ollut aina merkittävä osuus Marko Tuovisen elämässä. Erityinen kiitos siitä kuuluu koko hänen perheelleen; vanhemmille sekä kahdelle isoveljelle, jotka ovat tukeneet perheen kuopuksen musiikkiharrastusta ja laulamista. Markon ollessa pikkupoika, isä osti kotiin kaksitasoiset kotiurut, joille riitti tässä perheessä käyttäjiä. Tuovisen veljeskunnan musisointia tallentui myös kasettimankalle.

Murrosiässä vei rock-musiikki Markon mennessään. Peruskoulun 7. luokalla Marko perusti ensimmäisen oman rockbändin, joka esiintyi koulun juhlissa ja muissa tilaisuuksissa. Tästä eteenpäin esiintyminen jatkui useidenkin eri rockbändien solistina aina vuoteen 1996 saakka. Yleensä Marko toimi rockbändeissä ainoastaan solistina, mutta joskus hänet kelpuutettiin myös soittamaan kitaraa. Eri bändikuvioiden myötä hänelle tulivat tutuksi muutkin soittimet (mm. koskettimet, basso, rummut).

Yksi Markon uravalintaan suuresti vaikuttaneista henkilöistä oli hänen entinen musiikinopettajansa Kari Nykänen, joka kommentoi erään Nuorison taidetapahtuman yhteydessä vuonna 1993 hänelle seuraavasti: "Marko, sinä tulet elättämään itsesi laulamalla!". Tuo lause teki Markoon hyvin suuren vaikutuksen, ja nuo sanat ovat kaikuneet hänen korvissaan vielä vuosien jälkeenkin. Vaikkei tuo lause aivan sataprosenttisesti ole aina toteutunutkaan, niin sen merkitystä ei sovi kiistää.

Armeijan Marko suoritti Karjalan sotilassoittokunnassa. Sen myötä rock-tyyli alkoi muuttumaan hiljalleen iskelmällisempään suuntaan tanssimusiikin alkaessa viehättää Markoa koko ajan enemmän. Armeijan jälkeen Marko esiintyi solistina mm. Lieksan Nuorisopuhallinorkesterissa ja Lieksa Big Bandissa. Lieksan Nuorisopuhallinorkesterin ja veljensä kanssa Marko kävi myös esiintymässä myös ulkomailla, Saksassa ja Belgiassa vuonna 2001.

Laulutunteja Marko otti ensimmäisen kerran vuonna 1990-91 tällöin opettajana toimi Leena Hynninen Lieksassa, sittemmin hän opiskeli laulua Raija Puhakan johdolla Joensuussa vuosina 1996-97 sekä Jyväskylässä Juhani Markolan opissa vuosina 1998-2000. Tämän jälkeen laulun opiskelu on ollut Markolle enemmän tai vähemmän omatoimista. Jokaiselle opettajalle kuuluu Markon mielestä kuitenkin yhtä suuri kiitos!

1990-luvulla Marko otti osaa useisiin eri laulukilpailuihin. Syksyllä 1997 tuli pääpotti Markon voitettua Lavatähti 1998-kilpailun. Marko otti osaa tähän kilpailuun kolmatta kertaa ja oli valmentautunut koitokseen kokonaisen vuoden verran mm. kuntoilemalla. H-hetkellä hän pisti peliin koko tunneskaalansa eikä mikään muu kuin voitto käynyt edes hänen mielessään. Lavatähti-voitto oli yksi Markon uran käännekohdista. Lavatähti-titteli toi tunnettavuutta, keikkoja ja tv-esiintymisiä. Musiikki menikin sitten kaiken edelle, unohtamatta tietenkään perhettä. Perhe on Markon elämänarvoista tärkein ja vasta sen jälkeen tulee kaikki muu.

Lavatähti-kilpailun voiton jälkeen Marko lunasti itselleen kovasti toivomansa levytyssopimuksen. Sopimus tehtiin suuren levy-yhtiön Warner Music Finlandin kanssa. Ensimmäinen single oli meksikolaista alkuperää oleva "Kolme toivomusta". Sitä seurasivat singlet "Tähdenlento", "Saat kaiken" sekä vuoden 1999 Syksyn Säveleen tarjolla ollut "Tanssijan taivas".

Naistenpäivänä 2002 julkaistiin Marko Tuovisen ensimmäinen pitkäsoitto "Sielunmaisema". Levyn julkaisija oli jyväskyläläisen levy-yhtiö Stop Records. Levy-yhtiön vaihdoksesta huolimatta levy sisälsi kaikki ensimmäiset neljä singleä. "Sielunmaisema" -levyn kappaleet ovat yleisilmeeltään romanttisia ja isänmaallisia iskelmiä, tekijöinään tunnettuja laulun- ja tekstintekijöitä kuten Kari Litmanen ja Turkka Mali.

Viime vuosina Marko on tuottanut itse levyttämänsä kappaleet omalla levymerkillään TMJ. Omalla merkillä ilmestyneet singlet ovat Sydämeni lapsuusmaisema, Valkoinen laiva ja Maalle takaisin.

Uransa suurimpana saavutuksena Marko pitää tietysti Lavatähti-kilpailun voittoa, mutta myös levytykset, Satumaa - musikaalin päärooli Lieksan Teatterissa (2003) sekä ylipäätään kaikki mahdolliset keikat hienojen ihmisten ja lahjakkaiden muusikoiden kanssa ovat olleet hänelle yhtä lailla huippuhetkiä.

Omin sanoin:
Siinä laulussa, jonka minä levytän tai esitän, on oltava jotain, joka sytyttää mielenkiinnon sitä kohtaan. Se jokin voi olla hieno teksti tai miellyttävä melodia. Se ei tarkoita välttämättä koko laulua, vaan voi olla hyvin pieni lause tai lyhyt melodian pätkä, joka tekee laulusta hyvän. Esimerkiksi laulussani "Leikkipaikka" laulun henkilö muistelee lapsuuden ensi rakkauttaan ja toteaa lopuksi: "saimme elämän leikkeihin, toisen toverin kumpikin." Siinä on juuri sitä jotain, mikä kuulostaa hyvältä. "Sydämeni lapsuusmaisema" on myös hienoimpia tekstejä, joita olen koskaan saanut laulettavakseni. Mielestäni Kyösti Timonen on onnistunut tässä tekstissä erinomaisesti. Laulua ei pitäisi koskaan tehdä, vaan sen pitäisi syntyä.

Tietyllä tapaa laulajan ura on ollut minulle aina itsestäänselvyys. Vaikka välillä on ollut nousuja ja laskuja, niin mitään en vaihtaisi pois. Musiikki ja laulu ovat osa minua ja tulevat aina olemaan. Jos jotain muuta väittäisin, valehtelisin. Tämä ei ole pelkkä työ, vaan elämäntapa! Viime vuosina olen miettinyt ja opetellut erityisesti tulkitsemista. Moni ihminen osaa kyllä laulaa, mutta kaikki eivät osaa tulkita. Tämän ymmärrettyäni, olenkin koittanut kiinnittää tähän asiaan enempi huomiota.


Marko Tuovinen keikkailee ympäri Suomea Tähdet -orkesterinsa kanssa ja valmistelee uutta albumiaan. Markon vahvuutena voitaneen pitää sitä, että häneltä taittuu uskottavasti monenlainen musiikin tyyli. Myös tietynlainen herkkyys sekä kyky upota laulun tekstiin ovat olennainen osa hänen taiteilijapersoonaansa.
Vapaa-aikaansa Marko viettää mieluiten kotiseudullaan Lieksan ja Ilomantsin koskilla ja järvillä kalastamassa. Luonto on erityisen lähellä hänen sydäntään.

kirjoittanut: PETRI TUUNAINEN, freelance-toimittaja